Den Sociale Investeringsfond rykker nu tættere på Hjem til Alle som nyt medlem af alliancen

22. maj 2025

Vi er utroligt glade for at kunne byde Den Sociale Investeringsfond velkommen i Hjem til Alle alliancen. Fonden har gennem flere år været en aktiv aktør i arbejdet med at bekæmpe og forebygge hjemløshed, og deres samarbejde med kommuner om lokal omstilling til Housing First har gjort det muligt at hjælpe flere varigt ud af hjemløshed.

Fondschef Camilla Bjerre Damgaard ser frem til det endnu tættere samarbejde:

“Vi er rigtig glade for at blive en del af Hjem til Alle alliancen, som vi allerede har haft et tæt og godt samarbejde med – blandt andet gennem vores investeringer i forebyggelse af hjemløshed. Men der er stadig meget at arbejde for. Knap 6.000 mennesker i Danmark står uden tag over hovedet, og mange kæmper med komplekse problemer, som kalder på helhedsorienterede løsninger, og her er Housing First det bedste værktøj, vi har. Med sociale investeringer og risikovillig kapital kan vi gøre det nemmere for kommunerne at igangsætte de indsatser, der ellers kan være svære at prioritere. Derfor ser vi frem til at bidrage til alliancens arbejde og være med til at udbrede de løsninger, vi ved virker.”

Hjem til Alles direktør, Kira West, ser frem til, at fondens relevante erfaringer og redskaber kommer endnu tættere på alliancens arbejde:

”Der er ingen tvivl om, at det både menneskeligt og samfundsøkonomisk betaler sig at hjælpe mennesker varigt ud af hjemløshed. Men det kan være en stor investering i begyndelsen, hvis der skal være tilstrækkelig kapacitet og kvalitet. Derfor er der brug for en aktør som Den Sociale Investeringsfond, der kan bidrage med både investeringer og viden til den lokale indsats. Vi ser frem til at forstærke samarbejdet og byde dem velkommen i alliancekredsen”

 

De første sociale investeringer i hjemløshed er godt i gang

I en kommunal hverdag, hvor indsatser skal prioriteres ud fra et presset budget, kan det være vanskeligt at afprøve nye indsatser. Denne udfordring spænder ben for, at unge i eller på kanten af hjemløshed modtager den rette støtte. Hvis vi i stedet anskuer indsatsen som en investering, kan der iværksættes mere intensive og forebyggende indsatser, uden at kommunen skal sprænge budgettet.

Aarhus, Roskilde og Ikast-Brande Kommune er i samarbejde med Den Sociale Investeringsfond gået nye veje i deres hjemløseindsats. De er nu i gang med landets første sociale investeringer i hjemløshed.

Aarhus Kommune har i samarbejde med Bikubenfonden investeret i en omlægning fra ungeherberg til midlertidige boliger til unge i hjemløshed med komplekse udfordringer. Med boligerne følger en intensiv Housing First-støtte (ACT-inspireret). Derudover investeres der i en kombineret Housing First- og Job First-indsats for unge, som er i en mindre kompleks men stadig hjemløs, udsat og udfordret situation.

Roskilde Kommune investeres der i en forebyggende Housing First-indsats for unge på kanten af hjemløshed, som uden investeringen enten ikke havde modtaget en indsats eller en indsats af markant lavere intensitet.

Ikast-Brande Kommune investerer i at omstille hele hjemløseindsatsen til Housing First-tilgangen. Kommunens relativt lave antal personer i hjemløshed gjorde det vanskeligt for kommunen at tilbyde Housing First-støtte, men denne ambition blev realiseret i samarbejde med Den Sociale Investeringsfond, og er nu forankret – også i deres forebyggende indsats.

I Hjem til Alle arbejder vi for at igangsætte flere sociale investeringer, særligt i forebyggelse af hjemløshed, og vi går gerne i dialog med kommuner, der ønsker at høre mere. For mere information, kontakt da programchef i Hjem til Alle, Ilja Sabaj-Kjær på ilja@hjemtilalle.dk.

 

Hvad er en social investering?

I en social investering går en myndighed, en faglig leverandør (eller myndighed) og en investor sammen om at gennemføre en indsats, der kan skabe livsforbedringer for den enkelte, som på sigt udmønter sig i gevinster på et offentligt budget.

Investeringen påbegyndes ved, at investoren stiller kapital til rådighed for leverandøren, som kan påbegynde arbejdet med indsatsen. Hvis indsatsen har den aftalte effekt og dermed skaber social forandring, betaler myndigheden investoren tilbage plus et afkast. Det er altså investor, der bærer risikoen.

Se videoen ”Hvad er en social investering” på Den Sociale Investeringsfonds hjemmeside.