Sådan stopper vi hjemløshed

 

Alle unge skal have adgang til bolig, støtte og netværk

Unges erfaringer bekræfter det, forskningen allerede dokumenterer: Det betyder alt at have en base i form af en bolig, hvor man kan finde ro og arbejde med de problemer, der fulgte med hjemløsheden. Men en bolig alene er ikke nok. For at holde fast på boligen og en stabil hverdag er det afgørende, at unge får den støtte de har brug for samt adgang til netværk og fællesskaber.

Housing First-tilgangen skal udbredes

Hjem til Alle arbejder for en omlægning af hjemløseindsatsen til Housing First: En tilgang, hvor den enkelte mødes med en individuelt tilpasset støtte og hurtig adgang til en bolig. Hjemløsetællingen fra 2022 viste med tydelighed, at tilgangen virker – de kommuner, der har arbejdet systematisk med tilgangen, nedbragte hjemløsheden markant i perioden 2019-2022. Desværre er den gode udvikling stagneret. Hjemløsheden i Danmark er fortsat på et højt niveau efter en tiårig periode med stigende hjemløshed (2009 og 2019).

Hjemløsereformen fra 2023 har sat gang i en national omstilling af hjemløseindsatsen, hvilket viser sig gennem mange nye hjemløsestrategier og -samarbejder lokalt. Der er dog sten på vejen ift. implementeringen, og Hjem til Alle alliancen arbejder derfor på at forbedre rammerne og styrke incitamenterne for alle relevante parter i omstillingen.

 

Tænk, hvis sagsbehandleren på jobcentret dengang havde sagt til mig ”Vi har en bolig, du kan flytte ind i med det samme”.

Simon Sørensen, erfaringsekspert

Vi har et politisk mål om at afskaffe langvarig hjemløshed i Danmark

Med en banebrydende hjemløsereform – vedtaget med fuld opbakning og trådt i kraft 1. oktober 2023 – har vi nu et mål i Danmark om at afskaffe langvarig hjemløshed. Centralt i reformen står Housing First, hvilket betyder at der nu skal fuldt fokus på at sikre mennesker i hjemløshed adgang til betalbare boliger og støtte i egen bolig – også kaldet Housing First.