Vi har I Danmark brugt for lang tid og for mange ressourcer på at håndtere hjemløshed. Tiden er kommet til faktisk at løse problemet. Den første opgave er at tro på, at vi kan.

Agi Csonka, tidl direktør SFI, chef i Villumfonden, formand for Hjem til Alle

Brug for en reform

Hjem til Alle alliancen arbejder for en langsigtet løsning af hjemløseproblemet.

Vi arbejder for, at vi holder op med at håndtere hjemløshed gennem midlertidige løsninger til istedet at bygge varige løsninger, der bringer unge ud af hjemløshed og igang med et ungdomsliv med uddannelse eller arbejde.

Vi skal kunne garantere udsatte unge en bolig på lige vilkår med andre unge. Ingen ung skal sove på gaden, på natcafeer eller herberger. Unge med hjemløseerfaringer siger det selv: Et herberg er ikke et sted for en ung. Istedet skal vi hjælpe dem til at nå målet om at bo ligesom andre unge. Vi skal kunne sikre dem, at der er hjælp til at lære at bo og til at få styr på de problemer, der førte til hjemløshed. Vi skal gøre alt, hvad vi kan for at hjælpe dem ind i fællesskaber, der hvor de bor, studerer og i fritidslivet.

Det kræver et egentligt opgør med mange års politiske mål, faglig praksis og økonomisk prioritering. Vi mener, der er brug for en reform.

Brug for et nyt formål

Hjem til Alle alliancens partnere arbejder med at udvikle konstruktive bud på hvordan, vi kan gå fra midlertidig håndtering af problemet til en løsning af det.

Vi skal omstille os fra et system som først og fremmest består af akutte tilbud til et system, som forebygger at unge havner i hjemløshed. Hvis unge ender i hjemløshed, skal vi sikre, at der en løsning på problemet hurtigt: Et hjem og tilstrækkelig og fleksibel hjælp til at komme godt igang med et hverdagsliv med udannelse, arbejde og fællesskaber.

Vi har brug for at alle arbejder for at stoppe hjemløshed. Og at vi sammen indretter politik, praksis og økonomi på at nå det mål.

Alliancen arbejder sammen med mange aktører om at formulere konkrete bud på hvor og hvordan, forandring kan ske. Eksempelvis gik 7 organisationer sammen om en fælles opfordring til Folketinget ved åbningen den 1. oktober 2019. Opfordringen er et bud på, hvad der er brug for. Læs med her:

Anbefalinger til Folketing og regering. Stop hjemløshed. 2019. 26.09.19

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Modtag nyheder om alliancens fælles bestræbelser på at stoppe hjemløshed blandt unge.