Kommuner kobler bolig, støtte og fællesskab til unge i hjemløshed
Fem kommuner har i løbet af et femårigt projekt (2019-2024) koblet bolig, støtte og fællesskab i en sammenhængende indsats. Dermed har projektet ikke kun haft fokus på at bringe unge ud af hjemløshed, men også ind i et gode og meningsfulde ungdomsliv med uddannelse, arbejde og venskaber. Det er sket i tæt samarbejde med lokale bolig- og civilsamfundsaktører.
De unge er blevet tilbudt en bolig – enten i boligfællesskaber med andre unge eller i etværelses lejligheder. Med boligen er der fulgt Housing First-baseret støtte, leveret af kommunen – samt en fællesskabsindsats, der har været forankret i eller omkring boligerne. Fællesskabsværtens formål har været at facilitere og understøtte de unges deltagelse i lokale fællesskaber både i og udenfor boligmiljøet.
Den tætte kobling af de tre elementer har tilført værdi og sammenhæng i indsatsen for unge, i en sådan grad at alle kommuner har valgt at forankre efter endt projektperiode.
Hvem har stået bag?
- Aarhus Kommune
- København Kommune
- Roskilde Kommune
- Faaborg-Midtfyn Kommune
- Aalborg Kommune
- Realdania
- Bikubenfonden
- Socialstyrelsen
- VELUX FONDEN
Det har hjulpet mig allermest, at jeg er omgivet af unge, som selv er i gang.
Ung fra indsats
Vil du vide mere?
Projektet har affødt følgende erfaringsbaserede viden:
- Boliger til unge i hjemløshed – Inspiration til egnede fysiske rammer (Carlberg, 2023)
- UKHome – de fysiske rammers betydning for beboernes trivsel og fællesskab (Carlberg, 2022) – UKHome i Aarhus er et eksempel på, hvordan unge fra hjemløshed sikres både bolig, støtte og fællesskab.
- Fællesskabende arbejde i den sociale indsats for unge (SUS – Socialt Udviklingscenter)
For mere information, kontakt da Ilja Sabaj-Kjær på ilja@hjemtilalle.dk