Sociale investeringer i at stoppe hjemløshed blandt unge

Investeringstankegang kan åbne nye døre
I en kommunal hverdag, hvor indsatser skal prioriteres ud fra et presset budget, kan det være vanskeligt at afprøve nye indsatser. Denne udfordring spænder ben for, at unge i eller på kanten af hjemløshed modtager den rette støtte. Hvis vi i stedet går til opgaven med en investeringstankegang, og anskuer en stærk indsats til en ung som en investering, kan der iværksættes mere intensive og forebyggende indsatser, uden at kommunen skal sprænge budgettet.
Aarhus, Roskilde og Ikast-Brande Kommune er i samarbejde med Den Sociale Investeringsfond gået nye veje i deres hjemløseindsats. De er nu i gang med landets første sociale investeringer i hjemløshed.
De første sociale investeringer i hjemløshed er godt i gang
Aarhus Kommune investerer, i samarbejde med Bikubenfonden, i en omlægning fra ungeherberg til midlertidige boliger til unge i hjemløshed med komplekse udfordringer. Med boligerne følger en intensiv Housing First-støtte (ACT-inspireret). Derudover investeres der i en kombineret Housing First- og Job First-indsats for unge, som er i en mindre kompleks men stadig hjemløs, udsat og udfordret situation.
I Roskilde Kommune investeres der i en forebyggende Housing First-indsats for unge på kanten af hjemløshed, som uden investeringen enten ikke havde modtaget en indsats eller en indsats af markant lavere intensitet.
Ikast-Brande Kommune investerer i at udbrede Housing First-tilgangen i kommunen. Kommunens relativt lave antal personer i hjemløshed gjorde det vanskeligt for kommunen at tilbyde Housing First-støtte, men denne ambition realiseres nu i samarbejde med Den Sociale Investeringsfond.
I Hjem til Alle arbejder vi desuden for, at igangsætte flere sociale investeringer i forebyggelse af hjemløshed, og vi går gerne i dialog med kommuner, der ønsker at høre mere.
Hvem står bag?
- Aarhus Kommune
- Roskilde Kommune
- Ikast-Brande Kommune
- Den Sociale Investeringsfond
- Bikubenfonden
- Rådet for sociale investeringer i Aarhus

Hvad er en social investering?
I en social investering går en myndighed, en faglig leverandør eller myndighed og en investor sammen om at gennemføre en indsats, der både kan skabe livsforbedringer for den enkelte der på sigt udmønter sig i gevinster på et offentligt budget.
Investeringen påbegyndes ved, at investoren stiller kapital til rådighed for leverandøren, som kan påbegynde arbejdet med indsatsen. Hvis indsatsen har den aftalte effekt og dermed skaber social forandring, betaler myndigheden investoren tilbage plus et afkast. Det er altså investor, der bærer risikoen.
Vil du vide mere?
- Læs mere om de konkrete investeringsprogrammer med den Sociale Investeringsfond på Den sociale investeringsfonds hjemmeside.
- Læs mere om hvad sociale investeringer er samt perspektiverne i en dansk kontekst på socialeinvesteringer.nu
For mere information, kontakt da Ilja Sabaj-Kjær på ilja@hjemtilalle.dk