Fem år med ‘Bedre Løsninger til Unge i hjemløshed’

12. november 2024

Fem kommuner har de seneste fem år været vigtige ‘laboratorier’ i arbejdet med at hjælpe unge ud af hjemløshed og godt videre i livet. Det faste holdepunkt i indsatsen har været at koble bolig, støtte og fællesskab tæt sammen. Her deler vi de centrale erfaringer.

Der er en politiske ambition i Danmark om at løse hjemløshed med Housing First, hvor bolig og støtte går hånd i hånd. Projektet ‘Bedre Løsninger for Unge i hjemløshed’ har været en demonstration af Housing First med en fællesskabsindsats koblet på; dvs. bolig, støtte og fællesskab i en samlet indsats. I alt har 74 unge været igennem projektet, og tilgangen har tilført så meget mening og værdi, at alle kommuner har valgt at videreføre indsatserne helt eller delvist.

Indsatserne har været realiseret inden for forskellige rammer, således har boligmiljø og fællesarealer set vidt forskellig ud i hver kommune. Fra de fem ’laboratorier’ lyder dog visse hovedingredienser på tværs:

  • Mind set: vi er blevet udfordrede til at holde fast i, at indsatsen er en langsigtet investering i de unges liv. Således hjælper vi ikke blot de unge ind i en bolig med støtte men også ind i brede ungefællesskaber og bedre liv.
  • Samarbejde der rækker ud over det sædvanlige er essentielt, både internt i kommunen og med øvrige lokale aktører. Når først dørene er åbnet, så bliver det langt nemmere at etablere partnerskaber i andre sammenhænge.
  • Fællesskabsindsatsen som det tredje ben: Hvis vi skal lykkes rigtigt med at hjælpe unge ud af hjemløshed, skal vi rette blikket mod fællesskabsarbejdet og gøre det til en del af indsatsen fra start. Det kræver løbende og håndholdt justering, relevante samarbejdsflader og ledelsesmæssig opbakning.
  • Vedholdenhed: Det har taget tid at få alle leddene til at hænge sammen, men når de gør, opstår der en utrolig sammenhæng i indsatsen, som ikke fandtes før.

Tak for samarbejdet Social- og Boligstyrelsen i Danmark, Realdania, VELUX FONDEN, Bikubenfonden og de fem kommuner. Læs mere og tilgå projektets rapporter på vores hjemmeside.

Housing First i praksis – 2 minutters sammendrag

Projektafslutningen blev markeret sammen med Realdania d. 8. oktober i Odense.

 

VIDEN

Unge i hjemløshed er først og fremmest unge med drømme og håb for fremtiden. De har individuelle støttebehov og boligkompetencer, og netop derfor er Housing First-tilgangens kerneprincip, at hjælpen skal tilpasses den enkelte. Fem kommuners arbejde med at koble bolig, støtte og fællesskab har resulteret i erfaringer og viden – herunder et et uddrag.

Vejledende principper for boliger til unge i hjemløshed

Med nogle grundlæggende principper og en socialfaglig indsigt i de unge, kan mursten blive til stabile og trygge hjem, som de unge bliver boende i. Dyk ned i kommunernes erfaringer med det byggede miljø – og ni principper i Carlbergrapporten her:

Unges behov i overgangen fra hjemløshed til egen bolig

Unge med hjemløseerfaring fremhæver særligt fire opmærksomhedspunkter ift. at blive boende og trives i egen bolig: Stabilitet, netværk, økonomi og (gen)opbygning af hverdagsrutiner. Læs mere i Realdanias to publikationer, som tager afsæt i unges erfaringer:

Det fællesskabende arbejde i den sociale indsats for unge

De fem kommuner i projektet har haft en fokuseret indsats for at hjælpe de unge ind i fællesskaber. I en erfaringsopsamling og metoderapport stilles der skarpt på den del af indsatsen, der handler om at etablere og bygge bro til inkluderende aktiviteter og fællesskaber, både i det helt nære boligmiljø og i lokalsamfundet – kulturhuse, virksomheder, uddannelsesinstitutioner og så videre.