Der skal være fokus på netværk
- unges fortællinger

En kontaktperson skal have fokus på at hjælpe med at opbygge et nyt netværk, så man kan sige farvel til det gamle.

Tre unge erfaringseksperter, kronik bragt i Politiken i 2021

“På de herberger, psykiatriske afdelinger osv., som jeg har været på, der er det virkelig hårdt kun at være sammen med nogen, der ikke vil noget i livet. Det trækker også én selv ned. Nu bor jeg på et kollegie, og der er det virkelig dejligt at bo sammen med nogle, der vil noget i livet. Man smitter hinanden med stemningen.”

Ung erfaringsekspert, 25 år

 

 

“Det er rart, når der er nogen, der vil invitere en ind i et andet fællesskab. Men det kræver også bare, at der er nogen, der tør sige, at man skal med, så man kan lære nye fællesskaber at kende. Jeg er ikke særlig god til selv at opsøge nye fællesskaber.”

Ung erfaringsekspert, 26 år

“Det ville fjerne rigtig mange bekymringer, hvis jeg bare havde nogen, jeg kunne ringe til”

“Indtil jeg fyldte 18, så jeg det ikke som et stort problem, at jeg ikke havde en familie, men nu hvor jeg står og ikke har et hjem, kan jeg godt føle mig meget ensom og alene. Der mangler jeg nogle forældre, som jeg kan søge til. Særligt her op til jul, når jeg ved, at alle skal hjem og holde jul hos deres familier, får jeg sådan en ensomhedsfølelse: “Hvad med mig?” og “Hvad skal jeg så?”

Jeg mærker virkelig, at jeg mangler en voksen, nu hvor jeg står meget alene og skal klare alting selv. Der er ikke nogen til at komme og hjælpe mig med noget. Mine veninder kan jo bare ringe til deres mor og spørge om hjælp, hvis der er noget, som de ikke kan finde ud af. Det tænker jeg må være så dejligt at kunne, og jeg tror, det kunne fjerne rigtig mange bekymringer, hvis jeg bare havde nogen, som jeg kunne ringe til. Jeg har længe selv skullet tænke over og klare en masse ting, som jeg ikke burde.

Jeg har to gode veninder, men når vi er sammen, fester vi rigtigt meget, og vi ender altid med at gøre noget, som vi ikke burde. Det er virkelig et pres, når jeg er nødt til at tage derhen, men jeg er afhængig af dem for at have et sted at sove. Det er hårdt at have i baghovedet hele tiden. Selvom jeg endnu ikke har stået i en situation, hvor jeg ikke havde et sted at sove, har jeg hele tiden den her tanke om, at der kan ske et eller andet, som gør, at jeg ikke har et sted at sove i nat. Jeg har ikke mit eget hjem, hvor jeg bare kan sige: “Fuck jer!” og bare tage hjem. Jeg er hele tiden afhængig af andre.”

Ung erfaringsekspert, 25 år

Flere fortællinger fra unge

16 unge erfaringseksperter har gennem en dialog- og involveringsproces delt erfaringer og sammen peget på barrierer og potentialer for at stoppe hjemløshed. De unge har drøftet og perspektiveret temaer og erfaringer sammen med fagfolk og forskere

Hent publikationen “STOP HJEMLØSHED – Unges erfaringer”