Et hjem er fundamentet for alt andet
- unges fortællinger

Da jeg endelig fik nøglerne til mit eget hjem, åbnede døren og lukkede den igen, der satte jeg mig ned og græd på gulvet. Det var første gang i to og et halvt år, at jeg havde haft en dør, jeg kunne lukke.

Ung erfaringsekspert, 25 år

 

“Herberget føltes bare ikke som et hjem, for jeg kunne ikke have frihed. Jeg følte ikke, at jeg kunne låse min dør. Et hjem for mig det er, at jeg kan lukke døren, og jeg kan have gæster, og jeg ikke bliver forstyrret, og der ikke er overvågning alle steder. Et sted, hvor man ikke skal være nervøs for, om politiet kommer og skal tjekke alle værelserne, og om der har været mordforsøg inde ved siden af.”

Ung erfaringsekspert, 25 år

 

 

“I tre måneder boede jeg hos veninder, og samtidig tog jeg mine eksamener, så jeg blev student i sommers, og så startede jeg på pædagogseminariet bagefter. Jeg ville SÅ godt fuldføre min uddannelse. Men det var kaos, fuldstændigt. Jeg blev uvenner med den vennegruppe, som jeg sås med. Hele tæppet blev trukket væk under mig.”

Ung erfaringsekspert, 22 år

“Det var første gang i to og et halvt år, at jeg havde haft en dør, jeg kunne lukke”

“Da jeg endelig fik nøglerne til mit eget hjem, åbnede døren og lukkede den igen, der satte jeg mig ned og græd på gulvet. Det var første gang i to og et halvt år, at jeg havde haft en dør, jeg kunne lukke, når jeg ville, uden at der var nogen, der kiggede mærkeligt på mig, eller uden at jeg var i et hjem med andre mennesker. Der var ikke en skid derinde. Der var strøm, og der var vand, og det var det. Det var en meget slidt lejlighed, hvor gulvbrædderne var ved at falde af, og linoleummet var ved at slippe i køkkenet. Men det var mit eget og min kærestes. Det var en fantastisk følelse. Jeg ved ikke, hvordan jeg skal beskrive den. Men det var, ligesom om der var et stort pres på skuldrene, der lettede.

Det pres, der forsvandt, da jeg fik de nøgler – nu kunne jeg pludselig fortælle dem det, jeg havde været igennem. Hvor mange gange jeg har stået på kanten af mine egne principper: ”Siger jeg ja til at levere den her plade hash? Jeg kan blive taget, men til gengæld får jeg mad og en seng at sove i.” Det vigtigste for mig var at kunne lukke døren, og at det var mit, og jeg kunne gøre, hvad jeg havde lyst til, uden at jeg skulle spørge nogen om lov og måtte ligge på mine grædende knæ for at få noget så simpelt som et bad.

Ung erfaringsekspert, 26 år

Flere fortællinger fra unge

16 unge erfaringseksperter har gennem en dialog- og involveringsproces delt erfaringer og sammen peget på barrierer og potentialer for at stoppe hjemløshed. De unge har drøftet og perspektiveret temaer og erfaringer sammen med fagfolk og forskere

Hent publikationen “STOP HJEMLØSHED – Unges erfaringer”